Hur en hinderbana ser ut beror på vart i världen den finns. Ingen hinderbana ser likadan ut som en annan. Man kan istället säga att det finns lika många varianter som det finns hinderbanor. Antalet hinder och dess typer varierar. Alla hinder som finns utmanar en viss del av din kropp. Det kan vara din hjärna, dina starka armar, dina snabba fötter eller din förmåga att balansera.

Vad hinderbanor har gemensamt är att det finns en start, ett mål och en hel massa hinder där emellan. En hinderbana har hinder som är till för såväl styrka, teknik och snabbhet. Detta för att du verkligen ska få känna på alla sorters hinder. Det är dock vissa hinder som ofta återkommer på banor och som är mer vanliga än andra.

En bana brukar även ha balansövningar och hinder du ska klättra över. Det är alltså en hel del färdigheter att träna upp för att ta dig igenom en hinderbana så enkelt som möjligt. Just därför finns det inte en enda sorts träning som lämpar sig för hinderlöpning utan du måste träna på en rad olika saker.

En hinderbana är även till för att träna upp din mentala styrka. När du känner att din fysiska styrka är slut och du är på väg att ge upp. Det är då din mentala styrka verkligen får visa sig. Att springa hinderbanelöpning är lika mentalt som fysiskt krävande.

Det finns såväl långa som korta hinderbanor. Det vanligaste är att hinderbanelopp är på mellan 5 – 10 km med ett stort antal hinder däremellan.