Att springa i hinderbana är en bra träningsform för både barn och vuxna. Därför är det många som väljer att anläga en hinderbana, till exempel i trädgården hemma. För att anlägga en bana för träning är det viktigt att tänka på vilka som ska använda den.

En kompaktlastare är perfekt lämpad för anläggningsarbete och byggprojekt av olika slag. Hos Kendrill hittar du flera olika kompaktlastare som gör det möjligt att köra iväg jord eller flytta däck och andra delar av hinderbanan. Kompaktlastare kan användas för att arbeta under tak eller i trånga utrymmen, vilket är en fördel då delarna i en hinderbana oftast ligger nära varandra.

Hinderbana för olika syften

Hinderbanor används för att utvärdera och träna fysik, kondition, koordination och smidighet. De är vanliga i träning för idrott samt arbete inom polis och militär. Typiska moment i en hinderbana är balansövningar, krypning, klättring och hängövningar.

Kostsam anläggning

Att anlägga en hinderbana kan kosta mycket pengar, beroende på storlek och ambitionsnivå. När Bodafors orienteringsklubb skulle anlägga ett aktivitetsspår fick de en miljon kronor från Arvsfonden, vilket möjliggjorde projektet. De kunde anlägga ett elbelyst motionsspår där det i anslutning också byggdes redskap för utegym, hinderbana och en orienteringslabyrint.

Planering och byggnation

Det är viktigt att göra en god planering innan du inleder konstruktionsarbetet. Du behöver hitta en plan yta som inte innehåller några riskfaktorer där människor kan skadas. Planera in ett antal hinder som testar olika förmågor som styrka, balans, koordination och rörlighet. När du bygger alla hinder i banan behöver du tänka på säkerheten och skapa stabila konstruktioner som håller över tid, så att hinderbanan kan användas under lång tid framöver.