För att kunna genomföra en hinderbana på ett tryggt och säkert sätt är det viktigt att du tränar inför banan. Oavsett om du vill springa på fritiden för skojs skull eller om du vill delta i ett lopp är träningen lika väsentlig.

Att delta i ett lopp med hinderbanelöpning tar på dina krafter och du behöver anstränga kroppen rejält, framförallt om loppet går på tid. För att kunna träna inför hinderbanelöpning är det viktigt att tänka på vad du behöver för att lyckas.

Styrka och kondition

För att kunna genomföra en hinderbanelöpning utan att tvingas bryta för att du inte har tillräckligt bra kondition är det viktigt att du tränar upp den. En hinderbana är rejält flåsig och ansträngande. Du kommer att behöva energi för att såväl springa mellan de olika hindren som för att ta dig över dem.

Ett bra tips är att ge dig ut och springa. För att vara extra snäll mot dina knän ska du springa på naturliga material, gärna på motionsspår ute i skogen. Du kan även testa att springa inne i skogen för att väja för olika objekt. För att verkligen få upp din kondition och puls kan du springa intervaller. Då kommer du snabbt märka skillnad på din kondition.

För att träna upp din kondition kan du även simma och cykla. På en hinderbana krävs det även rejält med styrka. Du behöver inga stora, bulliga muskler men absolut en styrka i dem. Framförallt är det en bra kroppsstyrka du behöver för att klara att ta dig över de hinder som finns. Variera därför din konditionsträning med styrketräning på gymmet. Eller varför inte köra Crossfit för att få båda delarna i en och samma träning.

Kom igång med ett träningsschema

För att komma igång med din träning inför hinderbanelöpning är det bra att sätta ihop ett träningsschema. Genom att lägga upp ett schema för du en större överblick över din träning. Dessutom får du en större motivation när du kan checka av den träning du genomfört.

Ett annat bra tips om du har problem med motivationen är att skaffa dig en träningskompis. Med en träningskompis kan ni peppa varandra att komma ut och träna och dessutom blir träningen roligare när ni är två eller fler som kör tillsammans.