Idag finns det många olika lopp i hinderbanelöpning. Loppen varierar i svårighetsgrad, längd och vilka hinder som finns. Oavsett hur loppet är ställer det höga krav på både kroppen och knoppen. Att klara av ett hinderbanelopp är en fantastisk känsla. Men för att ta dig dit är det viktigt att du tränar på rätt sätt. Eftersom alla moment kräver mycket av kroppen behövs en god styrka, bra uthållighet och smidighet. Att återhämta dig och vila är minst lika viktigt som träning för att kunna prestera under hinderbaneloppet. För att kunna återhämta dig optimalt är det bra att hitta lugna aktiviteter som gör dig gott. Ett tips på aktivitet som återhämtning är att odla och påta i trädgården. På Wexthuset kan du hitta allt för odling och trädgård.

Odla för att återhämta dig mellan träningspassen

När du håller på i trädgården är du fysiskt aktiv och får in vardagsmotion. Men det är tillräckligt lugnt för att du ska kunna återhämta dig från ett tungt träningspass. Att vila betyder inte att du alltid måste ligga på soffan. På Wexthusets webbplats kan du hitta allt du behöver för att komma igång. Du kan även få många tips och råd som kan vara hjälpsamma när du ska börja odla. För att odlingen ska ha positiva effekter på din återhämtning är det viktigt att du inte gör ett för stort projekt. Det ska inte kännas jobbigt utan enbart lustfyllt och trevligt att hålla på i trädgården.

Identifiera dina svagheter och styrkor

När du ska bli bättre på hinderbanelöpning är det viktigt att du funderar över vad du har för målsättning och hur mycket tid du vill lägga på att träna. Om du har ett specifikt lopp som du vill springa kan du komma på vilka hinder som eventuellt kommer finnas med och vilken inriktning loppet har. När du ska träna för att nå dina mål är det viktigt att du identifierar dina styrkor och svagheter. Försök även att identifiera vilka hinder som du har lättare och svårare för. Fundera över vad det är som är svårt med ett visst hinder.

Fokusera på tekniken

Nyckeln i hinderbanelöpning är att slösa så lite energi som möjligt. Så att lära dig tekniken för olika hinder är a och o. Ett tips är att verkligen lägga fokus och energi på teknikträningen. Ett fel som många gör inför ett lopp är att de tränar precis så som hindret ser ut i loppet. Se istället till att öka svårighetsgraden på ett hinder när du tränar för att vara säker på att du klarar det. Det beror på att när du kommer till ett hinder i loppet kommer du att vara trött. När du tränar innan loppet är du oftast utvilad och provar hindret i lugn och ro. Styrka och kondition är också viktiga nycklar i din hinderbaneträning.

Spring hinderbanelopp