Lera, regn, stekande hetta, vatten och trånga utrymmen. Allt detta och lite till kan du stöta på när du tävlar i hinderbanelöpning. Hinderlöpning är precis som det låter, ett löplopp där man även ska ta sig över en hinderbana. Dessa lopp kan vara olika långa och olika svåra. I Sverige har denna sport blivit mycket populär de senaste åren och alltfler vill testa sin fysiska förmåga genom att tävla i hinderbanelöpning.

Kläder

När det gäller hinderbanelöpning finns det några saker man bör tänka på i fråga om kläder och annan utrustning. Bra och hållbara kläder är viktigt, såsom regnjackor, jaktkläder, handskar, och vinterkläder under vinterhalvåret. Vare sig du är kvinna eller man är det bäst att ha på sig ett par löpartights. Detta då dessa sitter tight på kroppen och du då inte riskerar att fastna i olika saker. Ordentliga löpartights minskar också risken för att du ska riva dig på hinder. Du bör också skaffa en tröja eller topp i funktionsmaterial då detta leder bort svett så man inte blir helt genomblöt. Funktionsmaterial torkar också snabbare och måste man simma under loppets gång blir man snabbare torr än med bomullskläder. Ett par handskar kan också vara värt att införskaffa då man sparar på sina händer och slipper få en massa rivsår eller blåsor i händerna.

Löparskor

Ett par bra löparskor är även det väldigt viktigt. Precis som i vanlig löpning är det absolut viktigaste att skorna känns bra för dig. Köp inte ett par skor för 300kr, men känn inte heller ett krav på att köpa de dyraste skorna. Testa gärna skorna i butik innan du köper dem för att vara säker på att de verkligen passar. Skorna bör ha bra grepp och inte vara hala då det då blir lätt att man halkar omkring på underlaget. På sommaren är det en god idé att ha ett par lättviktsskor.

Annan utrustning

Då träning för hinderbanelöpning inte bara borde innefatta själva hinderbaneträningen finns det en del annan utrustning som kan vara bra att ha. Benstyrka är viktigt för denna tävlingsform och för att kunna träna riktigt tung benstyrka kan det vara bra med ett par lyftarskor. Dessa har en klack som gör att man får ett bättre djup och stabilitet i sina knäböj. Ett bra par lyftarskor brukar kosta kring 1500kr. Tycker man att detta är för dyrt kan man även lägga mindre viktplattor under fötterna för att få nästan samma effekt.

Inneträningsskor är också bra att ha om man ska träna inomhus, t.ex. på löpband eller i gymmet. Precis som med löparskorna är det viktigast att du tycker att skorna känns bra och att du inte får ont av skorna. Kostnad brukar inte spela någon roll.