Beroende på hur stor vana du har av anläggningsarbete är det ingen omöjlighet att på egen hand bygga en hinderbana för hinderbanelöpning, ett eget utegym eller en lekplats till barnen. Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan fixa på din egen tomt eller mark, så länge du inte bygger något som kräver bygglov förstås. Här kan du få tips och tricks kring vad du behöver tänka på när du ska bygga en egen hinderbana.

Planera ordentligt

För att du ska lyckas med att bygga din egen hinderbana behöver du först planera projektet i detalj. Du behöver veta exakt hur du vill att hinderbanan ska se ut och du behöver veta vilka maskiner du behöver boka och när. När du hyr minigrävare till projektet måste du till exempel ha ett hum om hur länge du behöver maskinen. Det kan också vara bra att på förhand ha jämfört priser hos olika uthyrare i ditt lokalområde. Tänk till exempel på att utkörning bör ingå när du hyr minigrävare, annars kan det vara svårt att få hem maskinen. Involvera gärna hela familjen i byggprojektet och låt alla få vara med och bidra med önskemål alltefter förmåga. Det gagnar alla familjemedlemmar om det finns hinder som även de minsta kan klara av.

Inspiration

När du sitter med ritningarna till din hinderbana kan det vara en god idé att göra lite research för att få reda på hur andra har gjort när de har byggt hinderbanor. Ett bra tips är att bege sig till någon större stad och ta en titt på olika utegym för att få tips på utmanande moment som du kan återskapa i din egen hinderbana. Du kan också ta del av Actionrun när de håller någon av sina hinderbanor i stadsmiljö. Dessa hinderbanor brukar vara över sju kilometer långa och bjuda på en variation av utmanade och tekniska hinder av olika slag. Du kan välja precis vad du själv vill ha i din hinderbana. Tycker du om cirkelträning kan du passa på att infoga ett par stationer från olika utegym så får du allsidig träning på samma gång.

Stegvis

När planeringsfasen är över, ritningen klar och minigrävaren är bokad måste du beställa material. Här är det smart att vända sig till en bygghandel på nätet och helt enkelt beställa hem allt material du behöver till din hinderbana. Då kommer en lastbil hem till dig och lastar av allt byggmaterial. Nu är det dags att sätta igång med själva anläggningsarbetet. Se till att jämna ut marken där du ska anlägga hinderbanan och arbeta sedan metodiskt steg för steg, och hinder för hinder. Det är viktigt att du låter projektet ta tid och att du inte stressar. Se till att det finns gott om tid och hyr minigrävare en vecka i taget. Du sparar trots allt en hel del pengar på att bygga din hinderbana själv, istället för att anlita dyra hantverkare som du ändå inte har tid att projekthandleda eftersom du är upptagen med att sköta ditt eget heltidsarbete.