Hinderbanelöpning i synnerhet och löpning i allmänhet är aktiviteter som kräver enormt mycket energi och tid. För att bli riktigt duktig behöver man lägga ner väldigt många timmar varje vecka på ren löpning för att kunna bli både snabb och uthållig. Träningen är såklart en oerhört viktig del av det hela och det som lägger grunden för om man blir bra eller inte och om man fortsätter att utvecklas eller stannar där man är. Men enbart träning kommer inte att räcka utan det är viktigt att man också har koll på de andra delarna i livet som påverkar resultaten av denna träning. Saker som kost och sömn är inte bara bra om man har på plats utan är också nödvändiga för att man ska kunna lyckas och bli bättre. Speciellt när det kommer till vad man ska äta som löpare kan det vara svårt att veta exakt vad man ska välja och hur man ska göra för att uppnå så bra resultat och må så bra som möjligt. I denna artikel kommer vi därför att komma med ett antal tips på vad man kan tänka på när det kommer till kosten om man vill bli en bättre löpare, om det så handlar om hinderbanelöpning eller någon annan typ av löpning.

Mellanmål

När man löptränar behöver man helt enkelt äta mycket. Man gör av med energi för varje steg man tar och som löpare tar man många fler steg på en dag än vad den genomsnittliga människan gör och behöver därför få i sig mycket mer energi genom maten. Ett sätt att veta ungefär hur mycket man ska äta och om man äter tillräckligt är att hålla koll på sin vikt. Enkelt sett kan man säga att om man börjar att gå ner i vikt kan det vara en signal om att man behöver äta mer. Men att få i sig alla dessa kalorier på en dag kan vara svårt, speciellt om man ska göra det genom att äta större portioner vid sina måltider. Ett sätt att kringgå detta kan vara genom att äta många små mellanmål mellan de stora måltiderna, speciellt efter träningspassen. Ett tips här kan vara någon typ av smarrigt surdegsknäckebröd, vilket kan vara ett fantastiskt och smakrikt sätt att få i sig de kalorier man behöver. Ett surdegsknäckebröd får också magen att jobba lite, vilket är en viktig del i att hålla sin energinivå bra även under hårda löppass.

Fett och kolhydrater

En annan sak man ska tänka på när det kommer till kosten är att äta mycket fett och kolhydrater eftersom det är det att man bränner i första hand under löppassen. Ett tips kan vara att till exempel hälla lite olja på sin sallad eller att se till att ofta få i sig olika typer av fet mat.