I Sverige är hinderbanelöpning, eller OCR, som det också brukar kallas riktigt populärt. OCR står för Obstacle Course Racing och är alltså den engelska benämningen för denna gren. Hinderbanelöpning är en motionssport som är populär bland militärer. Där får de träna upp såväl sin styrka och smidighet som kondition. De får helt enkelt en funktionell kropp som klarar hög belastning.

För några år sedan började hinderbanelöpning att få rejäl fart i landet. Tillsammans med det relativt nya Crossfit är hinderbanelöpning perfekt för dig som vill ha en all round-träning.

Numer kan du hitta ett stort antal tävlingar med välgjorda hinder över hela landet. Du behöver alltså inte ta dig till någon av landets största städer för att kunna delta i ett tävlingssammanhang. Istället finns loppen utspridda över landet.

Hitta ett lopp online

Online kan du hitta kalendrar med alla de tävlingar som finns och ofta kostar det mellan 500 och 1 000 kr att anmäla sig till ett lopp. För en del kan det tyckas vara en hög summa då bland annat transport, boende och liknande tillkommer. Ett hinderbanelopp är dock den perfekta moroten för att orka träna året runt. Du får helt enkelt ett mål, en tävling du vet att du måste vara vältränad för att orka ta dig igenom.

Det finns arrangörer som arrangerar riktigt stora lopp runt om i landet med flera hundratals tävlande. De kan dock snarare kalls för motionslopp då folk i alla åldersklasser och träningsklasser får delta.

Extra roligt är det om du deltar tillsammans med ett team. Då kan ni hjälpas åt runt banan och såklart diskutera loppet tillsammans efteråt. Hinderbanelöpning börjar bli stort i Sverige och du har alla möjligheter att delta.