För att bli en bättre hinderlöpare gäller det att man bygger upp en bra grundkondition. En av de bästa sätten att bygga upp detta, är faktiskt att bli bättre på att springa 10 kilometer. Denna distans kräver både snabbhet och uthållighet och är den perfekta utmaningen för att utvecklas som löpare. Här följer några tips och idéer kring hur man kan springa en mil under 45 minuter. Att ha ett pris kan öka motiveringen. Varför inte en spana in dessa begagnade bilar och belöna sig med favoriten om målet uppfylls?

Intervaller

För att ta sig igenom en mil på under 45 minuter måste man öva sig i att kunna hålla en fart på minst 4.30 per kilometer. Genom att springa 800 meters intervaller i denna hastighet, följt av 400 meter av jogging, kan man sakta bygga upp den förmågan.

Öva med 5 km

Genom att använda 5km som ett delmål, kan man se sina framsteg mot huvudmålet. Att springa just 5 km på tiden 22 min och 30 sekunder, ger en fingervisning om att projektet är möjligt. Man kan även dela in detta i mindre delmål för att hitta sin löpväg framåt.

Tävlingsdagen

När det är dags att försöka nå dessa 45 minuter på milen gäller det att välja en löparbana som är tillräckligt platt. Ju mindre höjdskillnader i banan desto snabbare är den. Man bör också ordentligt dra ned på träningen en vecka innan och absolut undvika hårda löppass.